Çok eski çağlardan beri insanlarla iç içe yaşamını sürdüren, muhteşem anatomi ve fizyolojisiyle pek çok araştırmaya konu olan bir canlıdan söz edeceğiz. Kimilerinin ismini duyduğunda pek hoşlanmadığı, kimilerinin “Dedem dizine takardı, babaannem saklardı.” diyerek andığı tatlı su hayvanları…
Sülükler, pek sevimli görülmeyen bir canlı grubu olmalarına rağmen, araştırmaya ve keşfedilmeye elverişli ilginç yapılarıyla karşımıza çıkmaktadır. Sülük kelimesinin İngilizce’de köken olarak tabip/iyileştirici anlamına gelmesi oldukça şaşırtıcıdır. 3-6.5 gram ağırlığında, 34 segmentten oluşan vücutlarıyla ağırlıklarının 3-10 katına kadar kan emebilme yapısına sahip bir omurgasız hayvan grubudur.
Her birinde 100 adet diş bulunan 3 farklı çene yapısıyla ısırdığı mukoza ve dokularda kendine özgü bir şekil bırakmaktadır.
Yunan tıbbında hemoroid tedavisinde, Mısırlılarda, Romalılarda, Osmanlı padişahları tarafından tarih boyunca kullanıldığına dair kanıtlar mevcuttur. Öyle ki, Atilla savaşan askerlerine güçlerini arttırması için sülük tedavisi uygulatmıştır. Pasteur damar tıkanıklığı sebebiyle felç geçirmekte iken doktorunun uyguladığı sülük tedavisiyle hayata dönebilmiştir. Zaman içinde Avrupaya yayılmış ve günümüz modern tıbbında kullanılmakta olan kan sulandırıcı ilaçlar henüz yokken hekimler tarafından aktif bir şekilde hastalara uygulanmıştır.
Hirudo medicinalis( Tıbbi Sülük), iyileştirici gücü yüzlerce aktif madde ve enzimden oluşan salgısıdır. Bu salgı, kan sulandırıcı, damarları genişletici, ağrı kesici, iltihap durdurucu, bağışıklık düzenleyici ve sinir hücrelerinin yenilenmesini sağlayan özel maddeler ihtiva etmektedir.
Dikkat edilmesi gereken nokta, bu tedavinin hekimler tarafından kontrollü ve steril bir ortamda gerçekleştirilmesidir. Bu amaçla tıbbi sülük şu hastalıklarda kullanılır:
- Organ nakli, cilt greftleri
- Tromboflebit
- Toplardamar tıkanıklığı
- Varis
- Eklem dejenerasyonu, iltihabı ve kronik ağrı sendromu
- Diz ekleminde kireçlenme
- Diğer eklemlerin dejeneratif hastalıkları
- Myofasiyal ağrı sendromu
- İltihaplı romatizma
- Hemoroid
- Beyin-damar hastalıkları erken evreleri
- Kulak çınlaması
- Kardiyovasküler hastalıklar
- Bazı göz hastalıkları
- Tendinit
Sülüğün uygulanmaması gereken bazı durumlar da mevcuttur. Bu durumlar, anamnez ve muayene ile hekim tarafından tespit edilmelidir.
Sülük tedavisinin vücudun rastgele bölgelerine bırakılmak suretiyle değil, hastanın klinik durumuna göre belirlenmiş özel noktalara uygulanması gerekir. Uygulamada steril sülükler kullanılmalıdır. Kişiye özel, tek kullanımlık sülüklerin sertifikalı hekimler tarafından destekleyici tedavi olarak uygulanmalıdır.
Belirlenen özel noktalar, akupunktur noktalarıyla da korele olabileceği için hirudoterapide akupunktur etkisi almak mümkündür. Hirudo medicinalis, ürettiği biyoaktif maddeleri konağın vücuduna bırakarak tedavi edici gücünü oluşturmaktadır. Her aşamasında steril ve güvenli koşulları gerekli kılan bu tedavide mühim olan, yetkinliğe sahip hekimler tarafından uygulanmasıdır.